Cibuľa šalotka po latinsky Allium ascalonicum bola v minulosti považovaná len za formu cibule kuchynskej, od ktorej sa líši tým, že vytvára viacej cibuliek. Je to vytrvalá rastlina s podlhovastou vajcovitou cibuľou ktorá sa nerozpadá a vytvára početné vedľajšie cibuľky.
Šalotka pravdepodobne pochádza z oblasti Stredomoria a pestovala sa v malej a prednej Ázii kde sa považovala za posvätnú rastlinu. Názov šalotky je pravdepodobne odvodený od mesta Ascalonu dnes ležiaceho v Izraeli. Na západ sa začala šíriť až v 17 storočí. Dnes je šalotka pre svoju jemnú chuť populárna a jej pestovanie sa rozširuje.
Kresba šalotky z diela Vietz, F.B., Icones plantarum medico-oeconomico-technologicarum, vol. 3 (1806)
Znesie mráz do -10°C, sucho znáša dobre. Rozmnožuje sa vegetatívne cibuľkami, prípadne pacibuľkami, ktoré sa niekedy vytvárajú v kvetenstve. Vysádzajú sa do spony 25x10 cm v priebehu vegetácie sa záhon zbavuje buriny. Dozrieva v priebehu leta, čo sa pozná podľa zľahnutia vňate. Po očistení a preschnutí sa môže skladovať až 2 roky.
Šalotka obsahuje v porovnaní s kuchynskou cibuľou až dvojnásobok sacharidov (10-16%), vňať obsahuje vitamín C a obsahuje aj provitamin A. Konzumuje sa cibuľka, ale môžeme použiť aj vňať. Je veľmi jemná preto si získava väčšiu popularitu za surova, ale aj tepelne spracovaná.
Prečítajte si ako si vypestovať a starať sa o subtropické a tropické ovocné rastlinky. Základné popisy, botanické zaradenie a mnoho ďalších užitočných informácií.
Čítajte viacOkrem informácií o exotickom ovocí sa na stránkach citrusár.sk dočítate mnoho zaujímavých informácií o ostatných teplomilných rastlinách, ako sú zelenina, koreniny, bylinky a ďalšie.
Čítajte viacNájdete nás aj na sociálnych sieťach